Můj přítel je veliký obdivovatel naší krásné planety. Aby co nejméně zatěžoval přírodu, konzumuje dlouhodobě téměř výlučně rostlinnou stravu, pokud možno z domácích zdrojů, bez chemických přísad, s certifikací bio. Snaží se tím podporovat udržitelnost života zde na Zemi.

Strava bylo jedno z velkých témat, o němž jsme často diskutovali. Uvědomovali jsme si oba, jak je důležité, aby člověk přemýšlel o tom, co vše přijímá a dává do sebe. Ať už jde o jídlo, nápoje, ale třeba také o informace. Měli bychom být zodpovědní sami k sobě a tím i k ostatnímu životu kolem nás.

Napadlo nás tedy srovnat kvalitu potravin z energetického hlediska a jejich vibrací. Použili jsme k tomu z časopisu Ve hvězdách Bovisův biometr francouzského fyzika Alfréda Bovise, který byl otištěn v roce 2016 v čísle 73. Biometr slouží k testování kvality a energetického potenciálu potravin pomocí kyvadla. Rozděluje přitom potraviny na jedy, poživatiny, živiny a léčivé substance. Neutralita je označena prostě jako potravina. S touto vibrační hodnotou nám potravina sice neuškodí, ale tělo z ní nezíská dostatek energie.

Testovali jsme potraviny certifikované jako bio, potraviny z vlastních zdrojů a z nákupních řetězců. Zkrátka vše, co nám přišlo pod ruku a co jsme konzumovali my, nebo někdo z okruhu našich známých. Občas jsme testovali i hotové jídlo, které jsme uvařili převážně z potravin zakoupených s bio certifikací. Pro srovnání jsou v tabulce zařazeny i potraviny, které jsou považovány za běžné, nebo ne zrovna zdravé.

Z výsledku testů je zřejmé, že je většina kupovaných potravin vibračně neutrální, tedy nám nijak neuškodí, ale nic z nich pro sebe nezískáme. Projdou naším trávicím traktem bez toho, aniž by zanechaly pro tělo přidanou hodnotu v podobě energie, která souvisí i s naší imunitou. Vibračně výše z toho vyšly potraviny s certifikací bio a potraviny z vlastních zdrojů, tedy ze zahrádek. Některé druhy potravin jsou podle Bovisova biometru skutečnými léčivými esencemi. Vibračně nejvýše z toho jednoznačně vyšel česnek z přítelovy zahrádky, chlorella a zelený ječmen, potom domácí kysané zelí, řapíkatý celer, červená řepa, doma vyrobené ghí z bio másla, kešu ořechy a voda ze studánek. Nejhůře, podle našich měření, na tom energeticky byly běžně dostupné jogurty, a to napříč spektrem různých výrobců, ty spadly do škatulky poživatina. Jed jsme mezi potravinami naštěstí nezaznamenali žádný.

Pro mne osobně je k tomu všemu ještě velmi důležité to, čemu říkám napojení na sebe, naslouchání vlastnímu tělu a vlastní intuici, a to i ve stravě, například pokud jde o momentální chutě na určitý druh stravy, její množství a dobu, kdy potravu přijímám. Občas jsme zkusili testovat i vhodnost potravin individuálně pro sebe. Každá potravina, i když je obecně vibračně na vysoké úrovni, nemusí být totiž vhodná pro konkrétní osobu vzhledem k jejím momentálním potřebám, energetickému či fyziologickému nastavení, nebo jeho výživovým potřebám.

Z pohledu stravy je jednou z největších zátěží současnosti nadměrná konzumace masa a podle informací, které k nám již několik let přicházejí a dnes se i vědecky potvrzují, jde o jeden z aspektů redukce populace. Ta není ve svých současných nárocích na planetě dlouhodobě udržitelná a také pandemie může být jedním z nástrojů ke zpětnému nastavení stability ekosystému. Ač sami sebe přesvědčujeme o naší výlučnosti v rámci ekosystému, také i my podleháme přírodním zákonům.

Proto jsme se s vámi rádi podělili o tuto naši zkušenost a věříme, že to pro mnohé z vás bude inspirací právě teď v období přetrvávajícího náročného stavu společnosti zamyslet se nad tématy, která spolu úzce souvisí, jako je strava, naše osobní zdraví, ochrana přírody a zodpovědnost k dodržování přírodních zákonů.

Motto: „Pokud děláte něco ve prospěch Země, Země bude dělat něco pro Vaše dobré bytí.“ – Thich Nhat Hanha.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vybrané potraviny s nejhorším a nejlepším hodnocením

Poživatiny: Jogurt Florian, Jogurt choceňský, Jogurt Jogobela, Pivo Pardál, Sýr Niva.

Potraviny: Bagetka (Lidl), banány, citróny, čočka, Gouda sýr (Madeta), žitný chleba (Lidl), krabí tyčinky, kukuřice vařená, loupák, rohlík bílé pečivo, Máslo opočenské, mandarinky, šlehačka ve spreji, Rýže Basmati, turistický salám (Davelské uzeniny), vepřové maso ve vlastní šťávě (konzerva), vajíčka (průmyslový chov).

Potraviny +: bio blumy (Lidl), bio citróny (Lidl), čerstvý salát, čokoláda 85%, hrušky (domácí zdroj ze zahrady), Bio Jogurt Natur Promis bez laktózy, Matjesy kořeněné v oleji, Mléko ovesné bio, Párky v nálevu, Rajčatový protlak, Sojový pudink, Zakysaná smetana.

Živiny: Actimel, Bramborový salát (Lidl), brambory (domácí zdroj ze zahrady), Camember (Lidl), cibule, červená čočka, Hamánek pro děti, paprika čerstvá (Albert), pomeranče, Rybí prsty mražené (Nowaco), vajíčka (domácí chov), špenát mražený (Nowaco), Tofu (Lidl a Albert), Knedlík v prášku (Amylon), Smetana bio.

Živiny +: banány bio (Lidl), Mandlové mléko (Albert), hroznové víno bio (Lidl), Máslo bio (Lidl), Gouda bio (Lidl), jablka bio (Lidl), sušené fíky bio (DM drogerie), čočková polévka (vlastní vaření).

Léčivé substance: celer (domácí zdroj ze zahrady), Ghí z biomásla, jablka bio (domácí zdroj ze zahrady), Kešu ořechy bio (Lidl), kysané zelí (domácí výroba), česnek (domácí zdroj ze zahrady), Špenát bio (Lidl), Chlorela (Green Ways), Ječmen dětský – jahoda (Green Ways), Vegi tablety – suplement (VEG 1), Sýr vegan bio, mrkvová polévka (vlastní vaření), řapíkatý celer, voda ze studánky (studánky Dachov a Rodov).

Věra Kloučková, terapeutka a asistentka pedagoga
Publikováno v časopisu Ve hvězdách

Upozornění: sada tabulek pro práci s kyvadlem je k dostání za 280 Kč na e-mailu: info@astrolife.cz nebo na telefonním čísle +420 777 157 435.

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk